11 Tips voor gezonder personeel

11 Tips voor gezonder personeelInvesteren in gezond(er) leven loont! Gezond personeel is vaak goed personeel. Wij geven u 11 tips voor gezonder personeel.

 1. Verbeter de inhoud van de kantine

Mochten de werknemers niet te tijd vinden om hun lunch thuis voor te bereiden, zorg er dan voor dat de kantine gezond eten biedt. In veel kantines worden werknemers onbewust in de verleiding gebracht om ongezonde keuzes te maken, doordat er veel ongezond voedsel ligt.

Ga in overleg met de cateraar of er gezonder eten kan worden aangeboden.

 1. Laat de werknemers meer lopen

Stimuleer dat er bij overleg of tijdens de lunchpauze gewandeld wordt. Het kost niets  en voordat uw werknemers het door hebben, hebben ze al weer een aantal kilometers extra gelopen op een dag.

 1. Zet het koffieapparaat niet dicht bij de werkruimten

Veel werknemers denken collegiaal te zijn door koffie te halen voor hun collega’s. Laat ze gerust  een stukje verder lopen voor hun koffie of thee en laat iedereen zijn of haar eigen koffie halen. Zo komen uw werknemers meer in beweging.

 1. Stop met mailen

Collega’s sturen elkaar vaak een mail om informatie over te brengen. Stimuleer dat uw werknemers in plaats van een mail te sturen, naar elkaar toe lopen.

 1. Lopend telefoneren

Blijf niet zitten tijdens het bellen, maar ga even lopen. Dit kan ook fijn zijn voor de overige collega’s, die dan niet naar het hele gesprek hoeven luisteren.

 1. Neem de trap

Zijn er een trap en een lift aanwezig in het gebouw? Stimuleer uw werknemers om de trap te nemen. Door bijvoorbeeld een traploop-dag te organiseren, waarbij iedereen die dag de trap neemt. Zo wennen mensen aan het idee en is de kans groter dat in de toekomst ook de trap wordt genomen.

 1. Beweeg tijdens teambuilding

Bij de meeste bedrijven is er eens per jaar een bedrijvendag of een dag waarop er wordt gewerkt aan teambuilding. Laat als bedrijf zien dat bewegen wordt gestimuleerd, door er een bewegelijke dag van te maken.

 1. Bied de werknemers een gezondheidscheck aan

Een bedrijf is gezonder wanneer haar werknemers gezond zijn. Door een gezondheidscheck aan te bieden, wordt inzichtelijk welke werknemers al gezond zijn en welke werknemers hulp nodig hebben op dit gebied. Bied de gezondheidscheck vrijblijvend aan.

Gezonder-Nederland biedt een gezondheidscheck, waardoor er snel een duidelijk beeld geschetst kan worden van de gezondheid van de werknemers.

 1. Stimuleer het sportgedrag

Gezonde werknemers werken harder, zijn socialer, minder vaak ziek en beter bestand tegen stress. Sporten levert een positieve bijdrage aan de genoemde voordelen. Vanuit het bedrijf of de organisatie kan dit gestimuleerd worden.  Dit kan door bijvoorbeeld een vergoeding aan te bieden wanneer werknemers gemiddeld twee keer per week sporten.

Bezoeken op een sportschool worden vaak geregistreerd. Laat de werknemers een uitdraai maken van deze aanwezigheid om in te leveren als ‘bewijslast’.

 1. Fiets naar je werk

Door te fietsen naar het werk, voldoen uw werknemers binnen de kortste keren aan de NNGB. Is dit niet te realiseren doordat de afstand te groot is? Pas dan de onderstaande tips toe:

 • Gebruik een elektrische fiets om naar het werk te gaan
 • Komt de werknemer met de bus? Stap een station eerder uit en loop het laatste stuk.
 • Komt de werknemer met de auto? Parkeer deze dan niet voor de deur, maar wat verder weg.

 

 1. Bied ondersteuning voor gezondheidsvraagstukken

Gezonder leven staat volop in de spotlights. Veel mensen lopen met vragen rond, maar weten niet waar ze die kunnen stellen. Door er voor te zorgen dat er af en toe een leefstijlprofessional aanwezig is in het bedrijf, wordt de drempel een stuk lager.

Mocht de leefstijlprofessional de vraag zelf niet in behandeling kunnen nemen, dan is er altijd wel een collega met een andere expertise die dit wel kan. Denk dan bijvoorbeeld aan een diëtist of een fysiotherapeut.

 

Gezonder-Nederland biedt vrijblijvende inloopspreekuren waarin werknemers hun vragen kunnen stellen. De spreekuren vinden plaats binnen het bedrijf waar het programma wordt gedraaid.

 

 

 

2 thoughts on “11 Tips voor gezonder personeel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *