februari 1, 2020

Positieve Gezondheid

Positieve gezondheid

Wij werken met het concept ‘positieve gezondheid’ van Machteld Huber onderzoeker en voormalig huisarts. De holistische aanpak past compleet binnen onze eigen visie en komt d.m.v. onze verschillende workshops, trainingen en trajecten duidelijk naar voren.

Er worden zes dimensies onderscheiden om het ‘gezondheidswelzijn’ te meten:

 • lichaamsfuncties:
  medische feiten, medische waarnemingen, fysiek functioneren, klachten en pijn, energie
 • mentale functies en -beleving:
  cognitief functioneren, emotionele toestand, eigenwaarde/zelfrespect, gevoel controle te hebben, zelfmanagement en eigen regie, veerkracht
 • spiritueel/existentiële dimensie:
  zingeving, doelen/idealen nastreven, toekomstperspectief, acceptatie
 • kwaliteit van leven:
  kwaliteit van leven/welbevinden, geluk beleven, genieten, ervaren gezondheid, lekker in je vel zitten, levenslust, balans
 • sociaal maatschappelijke participatie:
  sociale en communicatieve vaardigheden, betekenisvolle relaties, sociale contacten, geaccepteerd worden, maatschappelijke betrokkenheid, betekenisvol werk
 • dagelijks functioneren:
  basis Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen, werkvermogen

Positieve Gezondheid in de praktijk

Gezonder-Nederland is betrokken bij non-profit organisaties om zo een maatschappelijke bijdrage te leveren. 

Wij geven verschillende trainingen over de bovenstaande dimensies én wij denken mee met verschillende programma's die ontwikkeld worden voor verschillende (kwetsbare) doelgroepen. 

De bovenstaande thema's worden ook behandeld binnen onze incompany trajecten.

De thematiek en aanpak wordt afgestemd op de doelgroep.


positieve gezondheid
Positieve gezondheid

Het verschil maak je samen

Eén van onze kernwaarden is versterken. Dit doen wij door onze samenwerking met professionals, maar ook door aan te schuiven bij initiatieven als dé professional. 

Zo zijn wij trots op onze duurzame samenwerkingen met onder andere Sport4Connect waar wij het traject Fit4Work hebben ontwikkeld en de bijdrage die wij leveren aan het project 2BE die jongeren helpen die om verschillende redenen uitgevallen zijn of uit dreigen te vallen bij opleiding en werk. 

Voor Afeer hebben wij een training ontwikkeld 'Gezond voor weinig'. Wij vinden het belangrijk dat mensen met weinig financiële middelen en/of met een lage SES weten hoe een gezonde leefstijl voor weinig eruit kan zien.

Wij nemen initiatief

De afgelopen jaren hebben wij naast onze samenwerkingen ook zelf initiatief genomen waardoor we op verschillende manieren in het nieuws zijn geweest. Zo was Yentl Westerbaan genomineerd voor de Libelle Ster verkiezing: Omdat niet iedereen geld heeft om een professionele hulp in te schakelen voor een gezondere levensstijl, ontwikkelde Yentl een manier om dat zo goedkoop en laagdrempelig mogelijk voor elkaar te krijgen.

En heeft Yentl mee gedaan met de Sociale Groninger Ondernemers challenge om dezelfde redenen zoals hierboven is genoemd. 

Positieve gezondheid